Præstations- og eksamensangst

Info om Præstations- og eksamensangst af Niels Erik Nielsen, psykolog på Amager

Det er naturligt at være mere nervøs og anspændt i dagene op til en eksamen, en fremlæggelse eller en anden præstation. Anspændtheden gør, at man er på dupperne og fremmer derfor resultatet. For nogle mennesker tager denne nervøsitet overhånd og bliver til stort ubehag eller decideret angst, som kan strække sig over flere uger forud for præstationssituationen og hæmme éns potentiale, selvom man måske har forberedt sig i mange timer. Ved eksamen kan man for eksempel frygte at svare forkert, få en lav karakter, vælge et svært spørgsmål eller ikke kunne svare på spørgsmålene ved en skriftlig eksamen. Præstationsangsten kan reducere koncentrationsevnen, gøre man ikke kan huske, hvad det er, man vil sige. Kort sagt kan ”klappen gå ned” og man kan have brug for hjælp til at komme tilbage på sporet. Ved fremlæggelse overfor et større publikum kan det være meget generende, at ”klappen går ned”. Måske kommer man til at rødme, ryste eller skælve i stemmen og kan ikke blive fri for disse kropslige symptomer. Andre kan opleve præstationsangst i forhold til arbejdslivet. Mange steder bliver man målt og vejet og her kan spørgsmålet opstå: gør jeg det godt nok? Eller kan jeg måske blive fyret ved næste omstrukturering? Disse tanker giver ængstelse og forringer livskvalitet. Tydelig og omsorgsfuld ledelse omkring éns arbejdsopgaver sammen med en god, støttende feedbackkultur, og passende arbejdsopgaver i forhold til den tid, der er til rådighed, kan mindske angsten for at præstere godt nok. God social støtte ligeså. Det kan være den præstationsramte ikke kan klare, når vedkommende ikke kan leve op til sine egne forventninger, og det kan i sig selv give præstationsangst. Eller man bliver belastet af omgivelsernes forventninger.

Behandling af præstations- og eksamensangst

Behandlingen for præstations- og eksamensangst kan indebære udarbejdelse af konkrete strategier til at håndtere en fremlæggelse eller eksamenssituation. Andre gange vil der være behov for at styrke selvværdet. Og for at udfordre de tankemønstre, som holder angsten ved lige. Derudover kan man arbejde med kropslige metoder til at berolige åndedrættet og kropsmuskulaturen. I arbejdslivet kan det være vigtigt at forventningsafstemme med arbejdspladsen og afklare, om man med rimelighed kan leve op til arbejdspladsens forventninger. Hvis det er éns egne forventninger, der sætter barren ekstra højt i forhold til éns præstationer, kan det være vigtigt at arbejde med, hvordan man forholder sig til sig selv, når målene ikke bliver indfriet. En mere venlig og medfølende forholdemåde til sig selv kan i den sammenhæng ofte være hjælpsom.

Behandling af præstations- og eksamensangst foregår i trygge omgivelser på Amager i København – hos Psykolog Niels Erik Nielsen

Kontakt mig via:
 
Eller tlf. 50931463
Åbningstider

Mandag: 8:00 – 16:00
Tirsdag: 8:00 – 16:00
Onsdag: 8:00 – 15:00
Torsdag: 8:00 – 16:00
Fredag: 8:00 – 15:00
Lørdag: Lukket
Søndag: Lukket

Priser uden henvisning
Første samtale: 1100 kr. (60 min.)
Individuel samtale: 1000 kr. (50 min.)
Pårørendesamtale: 1100 kr. (60 min.)
PTSD-samtale: 1600 kr. (90 min.)
 
Jeg er medlem af: